Kušaonica ulja ‘Oblica’ prvi je takav objekt na području Šibensko-kninske županije. Razgovarali smo s pirovačkim maslinarom i vlasnikom kušaonice, Đanijem Lazarom.
Kad ste se počeli baviti maslinarstvom?
Maslinarstvom se bavim već desetak godina kad sam se zaposlio u uljari ‘Laća’ u Skradinu. Trenutno imam 120 stabala maslina i namjeravam posaditi još stabala. Sve masline obrađujemo i beremo sami.
ULAGANJE U MODERNIZACIJU
U kolikoj je mjeri potrebno pratiti trendove u maslinarstvu i ulagati u tehnologiju?
Naravno da treba pratiti struku te, ovisno o mogućnostima, ulagati u modernizaciju. Trendove svakako pratimo jer se današnja prerada maslina daleko razlikuje od nekadašnje.
Mislim da maslinarstvo ima budućnost, a moja je preporuka budućim i sadašnjim maslinarima da se više pažnje treba posvetiti kvaliteti, a ne količini ulja.
Vaša kušaonica ulja prva je u Šibensko-kninskoj županiji. Što vas je potaklo na otvaranje?
Nakon nekoliko nagrada i osvojenih priznanja u Hrvatskoj, odlučili smo poslati naše ulje na Milano Expo 2014, natjecanje monosortnih ulja gdje smo osvojili zlato. To nas je potaklo da otvorimo kušaonicu ulja i nazovemo je Oblica jer je nagrada dobivena za sortu maslina oblica. Potakli su nas, među ostalim, i izleti u Vodnjan te u Konavle.
Kako izgleda jedan posjet kušaonici? Što čujete od gostiju?
Naši posjetioci prvenstveno mogu čuti priču o procesu proizvodnje maslinovog ulja te kušati organoleptički različite vrste ulja. Najviše nas posjećuju naši domaći gosti iz unutrašnjosti zemlje, ali ima tu i Nijemaca, Slovaka, Poljaka, Slovenaca i drugih.
Gosti su jako zadovoljnim prezentacijama jer dosad na takvo nešto nisu naišli u našim krajevima, dok su s druge strane Istra i Konavle prepuni raznih kušaonica.
IZLET U MASLINIK
‘Piknik u masliniku’ omogućuje zainteresiranima bolji uvid u čitav proces dobivanja ulja. Kako je koncipiran izlet?
Izlet ‘Piknik u masliniku’ održava se već petu godinu za redom u suradnji Turističke zajednice Općine Pirovac i Udruge maslinara i uljara ‘Uljanica’ Pirovac. Gosti se provedu kroz dva ili tri maslinika članova Udruge da vide gdje masline rastu i poslušaju predavanje kako se obrađuju i beru. Također, u maslinicima imaju mogućnost probati naše domaće delicije, a nakon obilaska goste vodimo u našu kušaonicu ‘Oblica’ gdje degustiraju različita maslinova ulja.