" "
Više

    " "

    PRENOSIMO: Četiri domaća poduzetnika i Rus šefuju u Šibeniku

     

    Četiri velika poduzetnika dominiraju gospodarskom scenom Šibenika – Veljko Župan, Vlado Čović, Josip Stojanović Jolly i Goran Prgin. U njihovim tvrtkama radi više od tisuću radnika, a zajednički prihodi u 2014. bili su im veći od 600 milijuna kuna. I dok se njih može uzeti kao zdravi dio šibenskog biznisa, s tim da Prgin i Stojanović pokazuju znakove posustajanja, na drugoj je strani spektra najveći bolesnik – tvornica aluminija TLM u vlasništvu Rusa Igora Šamisa, analizira Tportal.hr 

    Prema podacima Fine i servisa transparentno.hr, deset najvećih šibenskih tvrtaka lani je zajednički uprihodilo 1,97 milijarda kuna. Na vrhu je TLM Aluminium koji sa svojih 870 milijuna kuna čini gotovo polovinu tog iznosa. Zorno to dočarava što bi za šibensko područje značio njegov stečaj i likvidacija koji su svakim danom sve izgledniji.

    Trenutačni je vlasnik TLM-a kontroverzni ruski biznismen Igor Šamis. Iako je jasno kako on nema financijske snage da visoko zaduženu tvrtku podigne na noge (obećao je uložiti 80 milijuna eura), ni ne pomišlja na prepuštanje vlasničke pozicije.

    TLM se nalazi u predstečajnoj nagodbi. Šamis i njegov dojučerašnji ljuti neprijatelj, a sad savjetnik i suvlasnik Branimir Lepur (bivši predsjednik Uprave) zatražili su od zabrinutih radnika, njih 600-tinjak, barem mjesec dana mira kako bi pokrenuli proizvodnju. Ako se to ne desi, TLM-u ne gine stečaj.

    Najvrednija je imovina posrnule šibenske tvornice zemljište na kojem se nalazi. Postoji plan da se ono prenamijeni iz industrijske u proizvodno-poslovnu zonu i to je TLM sve ove godine kako traje njegova agonija činilo privlačnim mnogim ozbiljnim i neozbiljnim ulagačima.

    Tajanstveni hotelijer Župan

    Druga je najveća šibenska kompanija po visini prihoda turistička tvrtka Solaris u vlasništvu samozatajnog 63-godišnjeg poduzetnika Veljka Župana. Iako se radi o jednom od najbogatijih Hrvata, na listi Forbesa na visokom je osmom mjestu s procijenjenim bogatstvom od 346,7 milijuna kuna, o Županu se vrlo malo zna jer izbjegava medije.

    U kratkim crtama samo je poznata njegova dosadašnja poduzetnička karijera. Prvu privatnu tvrtku Ugo za opremanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osnovao je 1988. Danas se u sklopu njegove Ugo grupe uz šibenski Solaris (pet hotela), nalaze opatijski Milenij Hoteli (šest hotela) i tvornica dekorativne rasvjete i komunalne opreme Metalko u Bujama.

    Iako je pretvorba Solarisa početkom devedesetih postala predmetom istrage afere Maestro, Župan ga je bez pretjerane buke u medijima, a i želje da to komentira, 2001. preuzeo. U hotelsko-turističko naselje koje je šest kilometara udaljeno od Šibenika te se proteže na 430 hektara i može ugostiti 7.000 turista, Župan je dosad uložio desetke milijuna eura.

    Treće mjesto u šibenskih prvih 10 drži kompanija Petrol plin koja pod tim imenom posluje od 2012. Nastala je spajanjem tvrtke Petrol Butan iz Divoša i šibenskog Jadran Plina. Vlasnik joj je slovenska grupacija Petrol iz Ljubljane. Posljednjih nekoliko godina ima stalan rast prihoda. Lani je uprihodila 195,2 milijuna kuna uz dobit od 7,9 milijuna kuna po čemu je bila najprofitabilnija velika šibenska tvrtka.

    Tablica
    Izvor:Fina

    Na četvrtoj poziciji je ZM-Vikom, tvornica koja se nalazi u sklopu Zagreb Montaža grupe. Tvrtka je specijalizirana za proizvodnju lakih i teških konstrukcija, a među ostalim poslovima sudjeluje i u modernizaciji hrvatskih željeznica odnosno u izradi 44 vlaka marke Končar.

    Zagreb Montaža u rukama je Šibenčanina Vlade Čovića (63) i njegove obitelji. Prvi milijun zaradio je u Njemačkoj gdje je radio kao šef tamošnje podružnice Montmotaže, da bi se osamostalio razvijajući vlastiti biznis koristeći dobre veze s velikim njemačkim industrijskim tvrtkama.

    Čović je investitor u građevinske kompanije Dalekovod i IGH. Još je povezan s TLM-om preko tvrtakaZM-Elemes, Adria plus i ZM-Montal koje su mu pripale dok je Zagreb Montaža kao član većeg konzorcija bila vlasnik posrnulog TLM-a. Osim toga je Čović važan dioničar Jadranske banke, najvećeg vjerovnika TLM-a.

    U Šibeniku je Čović sagradio trgovački centar Dalmare, jedno vrijeme najveći u Dalmaciji, te 190 stanova. Ušao je i u projekt Drage koji predviđa izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u vrijednosti od 90 milijuna eura.

    Čović je u jednom medijskim istupu rekao kako ga osobno bogaćenje ne zanima već je jedino zainteresiran za preporod Šibenika.

    Među najvećima i autokuća

    Peta je najveća tvrtka po visini prihoda autokuća Jolly Autoline, zastupnik Mercedesa za Dalmaciju, u vlasništvu poduzetnika Josipa Stojanovića (49).

    U biznis vode Stojanović se bacio 1989. kad je u Drnišu otvorio svoju prvi maloprodajni dućan. Do 2008. izgradio je trgovački lanac Jolly čiji je maloprodajni dio u trenutku kad je kontrolirao 40 posto prometa u šibenskoj županiji prodao Konzumu i Plodinama.

    Uz autokuću, Stojanović je, prema podacima portala Poslovne Hrvatske, trenutačno vlasnik hotelaOlimpija u Vodicama u koji je uložio 10 milijuna eura, trgovačke tvrtke Jolly-JBS te trgovine s odjećom Euro Stil. Hotel solidno radi i lani je donio Stojanoviću 3,2 milijun kuna dobiti, Jolly-JBS posluje s višemilijunskim minusima, a Euro Stil prošle je godine imao neznatnu zaradu od par tisuća kuna.

    Primoštenac Goran Prgin (64) vlasnik je NCP-a (Nautičkog centra Prgin) šestog poduzeća po visini prihoda u Šibeniku. NCP je prošlu godinu završio s prihodima od 103,8 milijuna kuna i gubitkom od 4,9 milijuna kuna. Bilanca tvrtke ne izgleda nimalo sjajno jer je kapital u minusu, a dugoročne i kratkoročne obaveze ukupno iznose više od 120 milijuna kuna.

    U još je većim problemima druga Prginina tvrtka, NCP – Remontno brodogradilište koje ima blokiran račun više od 180 dana i prema novom je zakonu zrelo je za stečaj. Brodogradilište je prošlo predstečajnu nagodbu, ali izgleda da mu to nije pomoglo da se izvuče iz problema.

    Prgin je u poduzetništvu od vremena socijalizma. Tijekom rata zastupao je jednu njemačku tvrtku za distribuciju pikado aparata i na tom je poslu došao do prvih većih novaca koje je uložio u nautiku. NCP je osnovao 1995. Bio je suvlasnik marine Mandalina, ali je svoj udio prodao 2013. turskoj Dogus grupi.

    Listu najvećih šibenskih tvrtaka zaključuju TLM-TPP, dio TLM grupe kojoj također prijeti stečaj, komunalno poduzeće Vodovod i odvodnja, Ljekarne Šibenik koje su u vlasništvu županije te tvornicaIvanal u vlasništvu obitelji Ivanović.

    IZVOR: Tportal.hr 

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...