Više

    FOTO: Slavlje svetog Jakova u katedrali predvodio nuncij Alessandro D’Errico

     

    Svetkovina svetog Jakova u gradu Šibeniku, u subotu 25. srpnja svečano je proslavljena u katedrali svetog Jakova. Središnje misno slavlje u koncelebraciji sa dvadesetak svećenika, i sa šibenskim biskupom Antom Ivasom predvodio je apostolski nunciji u Republici Hrvatskoj Alessandro D’Errico. Na misi je bio i veleposlanik Republike Hrvatske u Vatikanu Filip Vučak.

    sv_jakov_15_001

    Slavlje je započelo pozdravnim riječima biskupa Ivasa. Istaknuo je kako je katedrala svetog Jakova vjernike Šibenika vjekovima učila i podsjećala da su Crkva katolička i apostolska. Potom je ukazao kako je cijela povijest Crkve u hrvatskom narodu životno vezana uz vjeru apostola, uz Petra uz petrovu stolicu i njegove nasljednike. Zahvaljujemo danas Bogu za tu milost. Mnogi su nas na razne načine nastojali pomrsiti i natjerati da raskinemo veze sa Petrom . Spominjemo se sa zahvalnošću svih onih koji su to trudili spriječiti, a na poseban način blaženog Alojzija Stepinca, mučenika koji je zbog vjernosti Svetoj Stolici lažno optužen, zatvoren i na kraju skončan. Povrijeđeni smo što opet ima otvorenih pokušaja da se njegov lik ocrni, a djelo obezvrijedi, kazao je biskup Ivas. Katedrala svetog Jakova simbol je naše vjekovne vjernosti Bogu. Ostali smo vjerni u vremenu osmanlija, u vremenima bezbožnih totalitarnih ideologija. Odoljeli smo zahvaljujući čvrstoj veri Crkve i naroda, poručio je šibenski biskup u pozdravnom govoru.

    sv_jakov_15_002

    Riječi pozdrava uputio je i nuncij Alessandro D’Errico. Istaknuo je kako je svetkovina svetog Jakova važan dan za Crkvu Božju u Šibeniku i šibenskoj Biskupiji, koja je izabrala sv. Jakova kao zaštitnika katedrale. Zato sam drage volje primio poziv vašeg biskupa, mons. Ante Ivasa. Zajedno s njim, u ovoj Svetoj Misi povjeravam svetom Jakovu projekte, programe i nade Biskupije, i molim da njegov zagovor izmoli za svakoga od vas obilje blagoslova i milosti. Zahvalan sam mons. Ivasu ne samo za poziv da predsjedam ovoj Euharistiji, nego i za riječi dobrodošlice koje mi je uputio i za bratsku srdačnost kojom me je prihvatio. Pozdravljam bratski svećenike, redovnike i redovnice, pastoralne djelatnike, i osobito župnika ove povjesne crkve – katedrale, don Krešimira Matešu. Čast mi je donijeti svima poseban blagoslov Svetoga Oca Franje, koji ću s radošću podijeliti na kraju Svete Mise, poručio je nuncij.

    sv_jakov_15_003

    Homiliju apostolskog nuncija Alessandra D’Errica donosimo u cijelosti:
    Draga moja braćo i sestre, želio bih zajedno s vama u našoj zajedničkoj meditaciji promatrati dva prizora iz Evanđelja koje predlaže današnja liturgija za naš pogled vjere.
    1. Na prvom mjestu, tu je prizor majke i njezinih sinova. Možemo jednostavno zamisliti da se Isus morao zauzimati za svake vrste bezbronih molbi i prošnji osoba koje su čvrsto vjerovale da On može uslišiti njihove molitve. U današnjem Evanđelju radi se o ženi koja ga dolazi moliti doista nešto posebno. Treba odamah primijetiti da se ne radi o nekoj nepoznatoj ženi. To je majka dvojice apostola, a oni su prvi kojima je Isus uputio svoj poziv – Jakov, čiji blagdan slavimo danas i Ivan, izabrani učenik. Zato nemojmo se čuditi da majka bez straha stavlja pred Učitelja svoju molbu: “Reci da ova dva moja sina sjednu jedan s tvoje desne a drugi s tvoje lijeve strane u Tvojem kraljevstvu”. Kao i sve mame, ona gaji veliku ambiciju za svoje sinove. Koja mama ne bi htjela da njezin sin postane jedna važna osoba? A za nju to nije dosta samo željeti. Ona želi igrati odlučujuću ulogu glede sudbine sinova, također na liniji tolikih svetih žena o kojima govori Sveto Pismo. Ali očito je – i s najboljim namjerama – ona moli za Jakova i Ivana nešto što ne odgovara Učiteljevoj nauci i primjeru.
    2. Evo dakle i drugog prizora. Drugi apostoli ostaju ozlojeđeni, kao što smo to i mi. I tako Isus uzima riječ i nudi im nauk koji ne upućuje samo učenicima onog vremena, nego i kršćanima svakog vremena. Zato zajedno s vama, želio bih se nakratko zaustaviti na drugom dijelu Njegovog odgovora, koji nudi precizne upute našoj obavezi kršćanskog svjedočenja, na putu nove evangelizacije koja označava ovo intenzivno vrijeme djelovanja i razmišljanja Crkve u Hrvatskoj.

    Što kaže Isus?
    a) U prvom redu, On pokazuje da dobro pozna ovosvjetske kriterije koji nadahnjuju djelovanja i čežnje tolikih osoba unutar građanskog društva. To su kriteriji moći, osobnog interesa, isprazne slave, koji se mogu probiti sve do preziranja dostojanstva drugih. “Vi znate da vladari naroda gospodare nad njima i da ih njihovi glavari tlače”. To je nažalost ono što i mi moramo iskusiti često u svakodnevnom društvenom životu, s toliko gorčine osobito kada ustvrdimo da se kriteriji moći i interessa pretpostavljaju beskrupulozno kriterijima zajedničkog dobra i zajednica, unatoč teškim izazovima s kojima se danas naša društva – pomalo posvuda u svijetu – suočavaju.
    b) Protiv tih ovosvjetskih kriterija, Isus želi da se ponovo čuje moćan glas Njegove stroge opomene i Njegovog nauka: “Među vama neka ne bude tako”. To je riječ koja reže i dolazi sve do nas s konkretnim životnim prijedlogom. Kršćanska zajednica koju Isus želi ne može se nadahnjivati na ovosvjetksim kriterijima, nego na drugim kriterijima, koji su upravo suprotni tim. Isus kaže ovdje i na puno mjesta u Evanđelju, da u kršćanskim zajednicama (ili onim kršćanskog nadahnuća) treba tražiti ne moć i vlastitu korist, nego dobro drugih. Treba gledati druge kao osobe, u njihovom dostojanstvu djece Božje. Treba poštivati druge i željeti dobro drugih, na isti način kako se ponaša prema nama Otac nebeski, koji je Ljubav. A to znači, treba se ponašati prema drugima po kriterijima ljubavi i služenja, a ne moći, vlasti i iskorištavanja. Zato On kaže ovdje. “Tko od vas želi postati velik, neka vam bude sluga; tko od vas želi biti prvi, neka vam bude rob”.

    c) Učitelj je svijestan radikalnog preokreta viđenja stvari koji predlaže, i teškoća koje smetaju ostvarenju ove vrste zajednice koju On želi. Zato, On kaže još nešto, predlažući konkretan model, koji je u isto vrijeme također duboka motivacija za ponašanje koje traži: “Kao Sin čovječji, koji je došao ne da bude služen, nego da služi i dadne Svoj život za otkupninu mnogih”.

    * * * * * * * * * *

    Dakle, moramo se pitati: U čemu se sastoji taj model? Kako je Isus živio ove kriterije ljubavi i služenja? Kako možemo pokazati sebi samima i drugima model koji On predlaže?
    Evo, oslanjajući se na nauk Pape Franje, rekao bih da možemo naći u Isusovom modelu neke posebne točke, jako korisne i suvremene za potrebe naših zajednica. Ukratko:
    a) Njegovo je služenje bez interesa i upravo otvoreno svima; a to znači da je bez predrasuda, i unaprijed stvorenih mišljenja, bez kivnje zbog eventualnih podnesenih nepravdi;
    b) to je dinamično služenje: u smislu da se ne zadovoljava prihvaćanjem svih onih koji dolaze k Njemu, nego se probija sve do toga da uzima inicijativu i ide ususret drugima …. također i neprijateljima, također i onima koji su daleko, izgubljenim ovcama, i na osobit način siromašnima (u materijalnom i duhovnom smislu);
    c) to je služenje puno radosti, u sigurosti da je to projekt Božji za čovjeka i svijet, i samo s djelotvornom ljubavlju i sa služenjem bez zapreka i granica može cirkulirati u nama isti život Božji koji je Ljubav.
    Taj je Isusov model čini mi se jako suvremen za nas i za naše zajednice, također u Hrvatskoj. Također i nama Isus danas ponavlja: “Među vama neka ne bude tako…”. I traži da živimo više i bolje u našem osobnom životu i u našim zajednicama Njegov model radosnog služenja i bezinteresne ljubavi. Iznad svega, također i nas Isus traži da živimo Njegov model ne samo u Crkvi, nego i u odnosima koje imamo s onima koji se ne izjašnjavaju kao kršćani, i osobito u brižljivosti koju moramo imati za one najsiromašnije osobe u društvu. Drugim riječima, Isus traži da imamo istu otvorenost, bez predrasuda i bez straha; isti dinamizam, s inicijativama koje nas guraju ponizno učiniti prvi korak prema drugima; istu radost, kao karakterističan znak Radose Vijesti Evanđelja, što nam je dužnost navješćivati i svjedočiti.

    * * * * * * * * * *

    Kao što znate, prema ovim temeljnim smjernicama kreće se nauk i djelovanje našeg predragog Pape Franje, koji neprestano upozorava na rizik ovosvjetske duhovnosti koji je uvijek prisutan, a ona se može nastaniti također među pobožnim osobama i u kršćanskim zajednicama, i inzistira na potrebi otvaranja našeg obzora, obzorima Duha Svetoga, koji nas oslobađa zatvaranja u našu sebičnost. Zato, zaključujući ovu meditaciju želio bih predložiti nekoliko razmišljanja Pape Franje, koja obrađuje Evangelii Gaudium, od poglavlja o duhovnoj svjetovnosti, a koja mi se čine najbolji komentar Evanđelja kojeg smo čuli.

    “Duhovna svjetovnost, koja se skriva iza privida pobožnosti…, sastoji se u traženju ne Gospodinove slave, nego slave ljudske i osobne dobrotiti… Riječ je o suptilnom načinu da se traži “svoje”, a ne ono što je Isusa Krista” (Fil 2,21). Duhovna svjetovnost poprima razne oblike, već prema vrsti osobe i sredine u koje se uvlači… (93).
    “U svim tim slučajevima znak Krista utjelovljenoga, raspetoga i uskrsloga nije vidljiv… Ne čine se nikakvi napori u traženju onih koji su se udaljili ili u traženju golemog mnoštva onih koji žeđaju za Kristom. Tu nema više evanđeoskog žara, zamijenilo ga je isprazno zadovoljstvo sebične samodopadnosti i udovoljavanja samom sebi… (95)
    Onaj koji je podlegao toj svjetovnosti gleda na sve s visoka i izdaleka, … odbacuje proročki glas braće, diskvalificira onoga koji ga postvlja u pitanje, neprestano ističe pogreške drugih i opsjednut je izgledom. Srce mu je otvoreno samo ograničenomu obzoru njegove imanentnosti i njegovih interesa… To je strašna iskvarenost prerušena u dobro. Moramo to izbjegavati, a to ćemo uspjeti ako budemo uvijek poticali Crkvu da izlazi iz same sebe, da u središtu njezina poslanja bude Isus Krist i zauzimanje za siromašne. Sačuvao nas Bog svjetovne Crkve površnoga duhovnog ili pastoralnog sjaja! Ta zagušljiva svjetovnost može se jedino liječiti udisanjem čistoga zraka Duha Svetoga, koji nas oslobađa usredotočenosti na same sebe skrivene pod plaštem izvanjske pobožnosti lišene Boga. Ne dopustimo da nam se ukrade Evanđelje! (97)”.

    * * * * * * * * * *

    Draga moja braćo i sestre, znam dobro da su te duhovne i pastoralne upute Svetoga Oca predmet pažljivog promatranja u šibenskoj biskupiji i u Crkvi Božjoj u Hrvatskoj. Kao Papin Predstavnik, ne mogu a da se ne radujem s vama. Zato sa svetim Jakovom klićem Bogu, vjećnom Gospodaru života i povijesti, moju pjesmu hvale i zahvale. U isto vrijeme, njemu koji je bio među prvima prolio krv za Isusa, u duhu ljubavi i služenja, povjeravam svoju molitvu, kako bi nam pomogao da budemo još poslušniji djelovanju Duha, i kako bismo mogli nastaviti – po uzoru na Isusa – ići s radošću, s jedostavnošću i s povjerenjem prema svima, širom ovoga svijeta. Amen!

    sv_jakov_15_006

    Prije papinog blagoslova kojeg je nuncij Alessandro D’Errico podijelio vjernicima, biskup Ivas nunciju je darovao dva simbolična poklona: šibensku kapu i bocu travarice u kojoj se nalazi staklena šibenska katedrala. Nuncij je pritom se zahvalio biskupu i vjernicima te im je uputio riječi poticaja. Papa kaže kako nije dobro napraviti stvari u žurbi. Važno je da se stvari odvijaju dobro. To znači da vam moramo naći biskupa koji će nastaviti pastoralni stil vašeg biskupa Ante Ivasa, da nastavi sa blizinom ljudima. „Miris na ovce“ koji ga je razlikovao od drugih tijekom njegove pastoralne službe, trebao bi krasiti i vašeg novog biskupa, kazao je nuncij Alessandro D’Errico koji je ukazao da novog biskupa u Šibeniku vjernici mogu očekivati tek u doglednom vremenu. U imenovanju novih biskupa ići ćemo redom kako su dosadašnji biskupi podnosili odreknuća od službe. Najprije očekujemo da će se imenovati vojni ordinarij, potom gospićko-senjski biskup, a tek onda šibenski.

    sv_jakov_15_008

    Svećenike je pozvo na molitvu da se izbor novih biskupa dogodi prema Isusovoj želji i prema smjernicama Svetog Oca. Nastaviti ćemo moliti za vašu suradnju glede nekih dimenzija koje još studiramo. Na taj način bit ćemo slušatelji. Preko vaših želja želimo ćuti vaše projekte i želje za dinamičnu budućnost Šibenske biskupije. Papa vas poziva da budete ujedinjeni sa vašim biskupom i da intenzivno živite put nove evangelizacije kako bi novi biskup bio dostojan biskupa Ivasa, poručio je nuncij.

    sv_jakov_15_011

    IZVOR: Šibenska biskupija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Nastavak svježine, povremene kiše, u gorju i snijega

    Za sada su nas prognozirane kiše uglavnom promašile, ali prognostičari u nastavku radnog dijela tjedna najavljuju i dalje promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu,...

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    NAJNOVIJE

    Nastavak svježine, povremene kiše, u gorju i snijega

    Za sada su nas prognozirane kiše uglavnom promašile, ali prognostičari u nastavku radnog dijela tjedna najavljuju i dalje promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu,...

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...