" "
Više

    " "

    STRUKA JE KAZALA: Prof.dr.sc. Nedjeljko Perić o šibenskom studiju energetike

     

    Povodom velikog gospodarsko-znanstvenog skupa koji je u organizaciji Grada Šibenika i Sveučilišta u Zagrebu, te fakulteta FER, FSB i Gospodarske komore održan u Gradskoj vijećnici, razgovarali smo s prof. dr.sc. Nedjeljkom Perićem, nekadašnjim dekanom FER-a i jednim od začetnika projekta uspostave šibenskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.
    IMPRESIVNO NASLJEĐE
    Što dugoročno dobiva Šibenik, Šibensko-kninska županija, ali i Hrvatska otvorenjem Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, Sveučilišta u Zagrebu, u Šibeniku?
    Šibenik i Šibensko kninska županija je deindustrijalizirano područje Hrvatske s velikim prirodnim datostima i impresivnim kulturnim nasljeđem. Šibenik i Šibensko-kninsku županiju treba revitalizirati u mnogim društvenim i gospodarskim aspektima. Šibeniku treba kreirati viziju njegova razvoja, što je uloga prvenstveno lokalne samouprave uz potporu državne vlasti. Ta se vizija treba temeljiti na pronalaženju razvojnih niša koje su dugoročne i održive. Jedna od tih niša je i razvoj industrije za energetsku opremu, onu energetsku opremu koja će biti u skladu s tzv. zelenom energetikom. Zelena energetika koristi prirodne resurse energije kao što su energija vjetra i energija Sunca, kao i drugi obnovljivi izvori energije. A Šibenik i Šibensko kninska županija upravo su iznimno bogata tim prirodnim energetskim resursima-vjetrom i suncem.
    Dislocirani studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, studij koji je osmislilo i kreiralo Sveučilište u Zagrebu, odnosno Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje, treba u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi obrazovati mlade motivirane ljude spremne i sposobne da pokrenu proizvodnju energetskih komponenata i energetskih postrojenja. To će dati zamah razvoju lokalne regije, a i šire. To će otvoriti nova radna mjesta visoke dodatne vrijednosti, i dati novi imidž gradu Šibeniku i županiji.
    Pokretanjem ovog studija u Šibeniku, ali i drugih studija koji se planiraju pokrenuti u Šibeniku u bliskoj budućnosti (studij marikultura i studij zaštite okoliša), usmjerit će Šibenik prema razvoju koji će ga učiniti pametnim/naprednim gradom (Šibenik-Smart City). Ovo je proces koji zahtjeva puno truda, odgovornosti i pameti, odnosno umijeća. Uvjeren sam da je lokalna vlast pokretanje Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora shvatila kao veliki izazov, a u tome će maksimalnu podršku dobiti od Sveučilišta u Zagrebu. Dosadašnja suradnja lokalne vlati, dakle grada Šibenika i Šibensko-kninske županije i Sveučilišta u Zagrebu bila je izvrsna, očekujem da će tako biti i u budućnosti.
    studij energetike vijecnica1
    Kako će konkretno izgledati program prvog šibenskog sveučilišnog studija?
    Studenti će na ovom politehničkom Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u tri semestra ovladati bazičnim znanjima iz matematike, fizike, osnova elektrotehnike, strojarstva i programiranja. Nakon tri odslušana semestra granaju se u dva modula – modul energetske učinkovitosti i modul obnovljivih izvora energije, tijekom kojih će produbljivati znanja iz ta dva atraktivna područja. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i energetska učinkovitost često se smatraju temeljima održivog razvoja energetskog sektora, a upravo odgovarajućim mjerama u elektroenergetskom sektoru mogu se stvoriti i uvjeti za pozitivan utjecaj na okoliš te (održivi) razvoj zajednice. Tehnološki ključ za punu integraciju obnovljivih izvora i sustava pohrane u elektroenergetski sustav, kao i za brojne tehnologije u naprednim mrežama, leži u uređajima energetske elektronike koji pretvaraju naponsko-strujne veličine između različitih dijelova sustava.
    Sve više se u posljednje vrijeme priča o razvoju energetske učinkovitosti, s naznakom kako je upravljanje energetskim potencijalima i obnovljivim izvorima pitanje budućnosti. Kako vi to komentirate?
    Upravljanje energijom, i uopće sektor energije, krucijalno je pitanje opstanka čovječanstva. Količina potrošene energije po stanovniku je na određeni je način mjera standarda i razine kvalitete života. Energija, odnosno energetske pretvorbe i procesi osnova su razvoja civilizacije, a oblici energije koji su dostupni određuju stupanj razvoja društva. Današnja civilizacija u velikoj mjeri počiva na električnoj energiji, odnosno njenim pretvorbama u korisne oblike energije. Potrebe za energijom, pa tako i električnom, u cijelom svijetu, osim kratkoročno u trenucima velikih kriza, u stalnom su porastu. Današnjim sustavima opskrbe energijom dominiraju konvencionalna postrojenja, još uvijek većinom zasnovana na neobnovljivim nositeljima energije, uglavnom fosilnim gorivima poput ugljena, nafte i plina. Ovaj pristup može imati vrlo nepovoljan utjecaj na okoliš (emisije stakleničkih plinova, naftne mrlje, smog, globalno zatopljenje i slično), a i mogućnost eksploatacije ovih izvora je ograničena. Stoga se posljednjih godina intenzivno razvijaju sustavi iskorištavanja obnovljivih izvora energije (OIE) kao osnove za razvoj zelene energetike. Za zelenu energetiku ključna su istraživanja i inovacije na područjima: novi izvori energije, pohrana energije, energetska učinkovitost te mikromreže i napredne energetske mreže.
    U zadnjih 20-ak godina intenzivno se radi na razvoju, istraživanju i primjeni novih izvora energije, a posve je sigurno da će obnovljivi izvori energije obilježiti narednih 50 godina. Procjenjuje se da će energija vjetra biti dominantnija u narednih 20 godina, a nakon toga energija sunca trebala bi biti jedan od najvažnijih prirodnih resursa i energenata iz kojeg se dobiva energija, ne samo elektroenergija, već i toplinska.
    PRIHVATLJIVI SUSTAVI
    Stohastička proizvodnja obnovljivih izvora energije zahtijeva postojanje sustava pohrane energije koji će ublažiti nagle promjene u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije. Istraživanja će biti usmjerena prema razvoju sustava pohrane kapaciteta do nekoliko MWh kompaktnih dimenzija. Razvojne aktivnosti vezane za pohranu energije usmjerit će se u sustave pohrane energije koji su ekološki prihvatljivi tijekom proizvodnje, eksploatacije i pri zbrinjavanju nakon završetka životnog vijeka.
    Napredne elektroenergetske mreže (smart grids) i mikromreže (microgrids) izrazito su višedisciplinarno područje koje uz elektroenergetsku tehnologiju uključuje i informacijsko-komunikacijske tehnologije te ekonomiju, utjecaj na okoliš, standardizaciju i zakonodavstvo. Integracija naprednih elektroenergetskih mreža i mikromreža sa sustavima vodoopskrbe, ostalim energetskim sustavima i prometnim sustavom u tzv. pametnim gradovima (smart cities) predstavlja poseban ovodobni izazov i velike perspektive za budući razvoj gradova i regija.
    Istraživanja i inovacije na izuzetno širokom i razgranatom području energetske učinkovitosti usmjerit će se na energetsku učinkovitost podržanu informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Energetska učinkovitost najbolji je generator energije. Posebni se naglasak stavlja na primjenu postupaka i tehnologija racionalnog korištenja energije u kućanstvima, zgradarstvu, prometu i industriji. U području kućanstva energetska učinkovitost bit će prvenstveno usmjerene na upravljanje potrošnjom. Pod pretpostavkom uvođenja dinamičkih cijena električne energije razvijat će se automatizirani sustavi za smanjenje računa za energiju. U području zgradarstva razvoj i inovacije bit će usmjerene na više komponenata, kao što su primjena informacijsko komunikacijskih tehnologija za praćenje, analizu i predviđanje potrošnje energije u zgradama , ili energetski učinkoviti sustavi rasvjete, poglavito onih zasnovanih na LED tehnologiji.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...