" "
Više

    " "

    Što kada se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta?

     

    Psihologinja Natalija Stanković objasnila je da do konflikta dolazi kada bake i djedovi preuzimaju roditeljsku ulogu, a roditeljima savjetuje da kroz otvoreni razgovor jasno bakama i djedovima kažu što od njih očekuju

    Uloga baka i djedova vrlo je važna u životu roditelja i njihove djece, a njihova pomoć često nezamjenjiva. No, što kada bake i djedovi žele preuzeti roditeljsku ulogu i sami donose odluke koje se direktno tiču unuka ili kada se njihovi stavovi o odgoju u potpunosti razlikuju od onih roditeljskih? Ovakve konfliktne situacije osobito su teške ako roditelji s bakama i djedovima dijele kućanstvo pa je fizička odvojenost nemoguća. S ovim se problemom suočila naša čitateljica Nina23, a savjet kako riješiti ovu situaciju potražila je na našem forumu.

    “Svaki dan se svađamo i ne da mi se to više, ne mogu više psihički izdržati te stresove svaki dan. Na primjer, jučer se sinčić igrao s dedom vani i ja sam došla po njega da ide spavati. No tu se naravno odmah deda umiješao i rekao da će ići spavati kad on to kaže???? Što da vam dalje pričam… Normalno da sam poludjela i posvađali smo se… I to se ponavlja iz dana u dan… Htjeli bi da stalno spava kod njih, da je stalno s njima, da ide kuda i oni… Stalno mu govore da su mama i tata zločesti i svašta još”, napisala je Nina23.

    Istaknula je kako u svemu ima podršku supruga koji je sa svojim roditeljima pokušao i razgovarati o njihovom ponašanju, no ništa se nije promijenilo ni nakon tog razgovora. Situacija je bila toliko nepodnošljiva da je Nina23 sa svojom obitelji čak odselila na neko vrijeme.

    Roditeljski autoritet

    “Bili smo dva tjedna kod mame i oni su plakali da se vratimo… Sve će biti po mome… Došli smo doma prije tri dana… Nisu izdržali… Polako počinju raditi stvari koje sam izričito zabranila… Rekla sam sama sebi da se neću vise s njima raspravljati, to ću ostaviti suprugu… A i on je sam rekao ako se počnu opet ponašati kao prije da ćemo svi troje otići”, napisala je.

    Sličan problem u forumu je iznijela i čitateljica maneela.

    “Od trećeg dana dolaska doma sve je krenulo naopako, da bi nedavno završili kod moje mame…I sad smo neko vrijeme doma, i nakon svih teških riječi, a bilo je zbilja gadno, nekako se smirila situacija… Mogu samo savjetovati da što na umu to na drumu, neka te krivo gleda tko hoće i kako hoće, ali tvoje je pravo izreći svoj stav jer na tebi je da to dijete odgojiš”, piše maneela.

    Nini23 i maneeli ostali su čitatelji u forumu savjetovali da bakama i djedovima postave granice i daju im do znanja da ne smiju dovoditi u pitanje njihov autoritet pred djetetom.

    “Bakama i dedama treba kao prvo biti jasno da ne smiju narušavati autoritet roditelja tako što će ići protiv njihovih odluka. Na taj način će od malih nogu naučiti djecu manipulativnim taktikama. Ako smatraju da nešto ne radite dobro, onda neka to kažu direktno vama i neka s vama to rasprave”, piše TataX3.

    S čitateljem TataX3 slaže se i TomTom.

    “Izgradi takav odnos u kojem djedu i baki ne pada niti na kraj pameti proturječiti ili dovoditi u pitanje tvoj autoritet i ulogu roditelja. Ja bih to odradio razgovorom 1 na 1 (dva, jer ih je dvoje), ali nikako ne ispred djeteta. Tražio bih da prihvate to kao ugovor i svakom prilikom ih ustrajno podsjećao da imamo ugovor kako postupamo s djetetom”, napisao je TomTom.

    Potrebna podrška djedova i baka

    Da roditelji, a ne bake i djedovi trebaju imati glavnu ulogu u djetetovom životu smatra i psihologinja Natalija Stanković iz Psihološkog centra Razvoj s time da napominje kako su bake i djedovi važni u životu naše djece jer roditeljima često pomažu u konkretnim situacijama.

    “Uloga roditelja treba prvenstveno biti jasna samim roditeljima te su oni za nju odgovorni. Roditelj s djetetom ima najintenzivnije razvijenu emotivnu bliskost, za dijete predstavlja model iz kojeg ono uči. Uloga roditelja je da vodi svoje dijete kroz život brinući o njemu, dajući mu smjernice kroz strukturu, osnažuje ga i uvažava u njegovim potrebama i osjećajima. Roditelj donosi odluke vezane uz dijete i općenito ima glavnu ulogu u odgoju djeteta. Ako djedovi i bake preuzimaju roditeljsku ulogu, najčešće dolazi do konflikta koji nikako ne pridonosi zdravom razvoju djeteta. Najbolji je otvoreni razgovor u kojem će roditelji jasno djedu i baki reći kako vide njihove uloge”, kaže psihologinja.

    Nataliju Stanković pitali smo i kako se postaviti prema bakama i djedovima koji imaju različite stavove o odgoju i pokušavaju ih nametnuti unučadi.

    “Ponekad, djedovi i bake zbog silne želje da pomognu, čine to na način koji roditeljima možda ne odgovara. S jasno izraženim očekivanjima i naravno zahvalnošću za željom da pomognu, konflikt može biti uspješno riješen. Ukoliko ne postoji dobra volja da se konflikt riješi, nekad je jedino rješenje fizička odvojenost i kontrolirani kontakti. Roditeljstvo je jedna od najzahtjevnijih zadaća i podrška je itekako potrebna. Ukoliko postoje pojedinci u bližoj okolini koji ne samo da ne podržavaju roditelje već ih i obezvređuju, onda je potrebno distancirati se”, savjetuje psihologinja.

    Čuvanje obiteljske tradicije

    Zanimalo nas je i koje su to vrijednosti koje djeca dobivaju od baka i djedova, odnosno zbog čega i u kojoj mjeri bi trebalo dozvoliti kontakt s bakama i djedovima ako imaju drugačiji pristup roditeljstvu i odgoju, a psihologinja odgovara kako različitosti u pristupu roditeljstvu i odgoju ne bi trebale biti problem ako se radi o manje važnim stvarima.

    “U redu je da djedovi i bake budu utjeha i podrška djeci, da im više popuštaju i udovoljavaju, te im pomažu da lakše prebrode razne razvojne frustracije. Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju i prenose je unučadi. Njihove priče djeci su zanimljive i važne jer sadrže nešto mistično i posebno jer pripada samo njima, odnosno njihovoj obitelji. Nije rijetkost čuti kako se odrasli prisjećaju djedova i baka s velikom ljubavlju i poštovanjem ističući kako im je taj odnos bio vrlo važan. Stoga ako postoji volja i mogućnost, odnos baka, djedova i unučadi treba poticati i obostrano njegovati”, smatra psihologinja.

    Što vi mislite o miješanju baka i djedova u odgoj djeteta? Napišite nam svoje mišljenje u forumu u raspravi “Baka i djed se previše miješaju u odgoj“!

    IZVOR:klokanica.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...