" "
Više

    " "

    PROMJENA RETORIKE: Šibenske gradske tvrtke ipak će preseliti u TLM!

     

    Gradske komunalne tvrtke Gradska čistoća i Vodovod i odvodnja, te Vatrogasni dom ipak će seliti u objekte u vlasništvu Adriala plus, u šibenski TLM. Potvrdio je ovo rezolutno, u razgovoru za Šibenski tjednik gradonačelnik Šibenika Željko Burić, dokidajući tako gotovo jednogodišnje spekulacije o njegovoj nevoljkosti da uđe u takav aranžman.

    – Apsolutno idemo na preseljenje komunalnih tvrtki na novu lokaciju. To je dobra priča i Šibenik se mora početi rješavati onih preostalih industrijskih pogona koji su na atraktivnim lokacijama u centru grada. Moj je jedini stav da se moraju poštivati zakoni i pravila, te da ova gradska uprava mora zadržati svoj dignitet. Nikad nije bilo prijepora oko toga jesam li ja za ili protiv projekta. Moj stav prema tome uvijek je bio pozitivan. No, ne možemo stvari prelamati preko koljena, već si dati vremena i ispoštovati procedure – kazao je gradonačelnik Željko Burić za Šibenski tjednik.

    OTEZANJE S ODLUKOM

    Spekulacije o Burićevom odbijanju projekta preseljenja pojavile su se prije svega zbog činjenice što je prošla godina dana otkako se Grad Šibenik javio na Adrialov natječaj, izrazivši interes za njegove objekte, no do danas nije donesena konkretna odluka kojom bi se potvrdila ova namjera. Na našu opasku kako je godina dana ipak izdašan vremenski period tijekom kojeg se dosad već mogla iznjedriti konkretna odluka o stvari koja bi mogla biti jedan od zamašnjaka gradskog razvoja, Burić odgovara:

    – Istina, priča je započela prije godinu dana, u proljeće 2014. godine, no tada smo imali najavu kako će se donijeti novi Zakon o jedinstvenoj procjeni nekretnina. U najmanju bi ruku tada bilo neozbiljno, ako ne i sumnjivo da smo u najavi novog zakona krenuli procjenjivati svoje nekretnine po starim pravilima. To je kod gradske uprave izazvalo oprez. Projekt preseljenja gradskih tvrtki s lokacija u gradskom centru smo odobrili ali smo odlučili pričekati novi zakon kako bismo procjenu terena mogli provesti po novim pravilima. To se u ovom trenutku radi.

    Burić napominje kako su lokacije na kojima danas djeluju Vatrogasni dom, Gradska čistoća i Vodovod i odvodnja iznimno atraktivne, i mogu se prenamijeniti za sadržaje kojima bi se obogatio gradski život.

    – Lokacija Čistoće je atraktivna i sigurno je vidim kao lokaciju na kojoj će se grad dalje razvijati. Grad se širi, a buduće širenje odvijat će se upravo u toj zoni, što se može vidjeti prema aktivnostima investitora na predjelu prema Zablaću, osnivanju šibenskog sveučilišta koje se također događa na tom potezu. Također, veoma blizu je i teren Elektrolize koji, to vam mogu jamčiti, neće ostati ovakav, prazan i neiskorišten. Bez obzira što grad nije njegov vlasnik, itekako ima interes u tome da usmjerava budući razvoj tog atraktivnog prostora. Dakle, Čistoća mora naći rješenje, i preseliti s tog prostora – napominje Burić.

    TLM JE RJEŠENJE!

    Na pitanje je li TLM to rješenje, gradonačelnik odgovara:

    – Naravno da jest. Moj stav od samog početka da je ideja o preseljenju gradskih tvrtki odlična.

    Burić drži kako je preseljenje Vatrogasnog doma iz gradskog centra prioritetna stvar. Sadašnja lokacija, napominje, ne odgovara potrebama i standardima vastrogasne struke, a s druge strane, nije niti kompatibilna sa sadržajem koji se počeo odvijati na tvrđavi sv. Mihovila nakon njezine revitalizacije. Šibenski gradonačelnik naglašava kako će sasvim sigurno preseliti i Tehnička postaja Vodovoda i odvodnje na Meterizama.

    – To će biti jedan od mojih uvjeta direktoru Vodovoda – preseljenje. Neću sugerirati gdje će se seliti, neka o tome odluči menadžment tvrtke, budući da su u vlasništvu tvrtke i neki tereni koje mogu iskoristiti, ali smatram da je zona Adriala idealna za to jer je infrastrukturno opremljena – otvoreno će Burić. Postupak dogovora direktora gradskih tvrtki, predstavnika vatrogasaca s gradskom upravom, nastavlja, i dalje traje. Mnogo je, napominje gradonačelnik, procedura koje valja ispoštovati.

     

     Vatrogasni dom

    vatrogasci-tlm

    Projekt izgradnje Vatrogasnog doma na prostorima industrijske vatrogasne postrojbe u TLM-u već je gotov. Gradska uprava ići će na usporedbu vrijednosti i troška gradnje vatrogasnog doma na lokaciji Bribirski knezovi, gdje je to predviđeno starim projektom, s troškom gradnje tog objekta u industrijskoj postrojbi u TLM-u.

    – Budući da parcela u Bribirskim knezovima, unatoč našim opetovanim traženjima prema DUUDI-u, nije dodijeljena Gradu, te da grad više nema vremena čekati s tim projektom, ako troškovnik na toj lokaciji bude skuplji ili istovjetan onome u TLM-u, Vatrogasni dom ćemo preseliti na područje Adriala. Projekt u Bribirskim knezovima sa 30-ak smo srezali na 22 milijuna kuna, a očekujem da će vrijednost projekta u TLM-u, ako ćemo poštivati standarde, biti slična – kaže Burić.

    Gradska čistoća

    čistoca kamioni mali3

    Objekti Gradske čistoće, u gradskoj četvrti Vidici, premali su za postojeći broj djelatnika tvrtke. Problem se javio i s osnutkom tvrtke Bikarac d.o.o. koja će brinuti o provedbi projekta RCGO Bikarac, pa je postalo jasno da treba dobro i ozbiljno razmisliti o preseljenju u adekvatniji prostor. Kako napominje šibenski gradonačelnik, Čistoća nema svoje terene na koje bi mogla preseliti, pa je mogućnost preseljenja u Adrial jedna od najizglednijih. Teren Čistoće jedan je od atraktivnijih, osobito za stanogradnju budući da na tom mjestu postoji sva infrastruktura, a naselje je već razvijeno kao stambeno.

     Vodovod i odvodnja

    vodovod-tlm

    Objekti Vodovoda i odvodnje u centru grada nalaze se na dvije lokacije – ispod Doma zdravlja smještena je upravna zgrada, a na Meterizama je Tehnička postaja. Obje lokacije nalaze se na atraktivnim područjima, te bi se mogle prenamijeniti u društveno korisne sadržaje. Mnogi smatraju kako bi upravna zgrada u turističkom gradu bez smještaja bila idealna za manji hotel, a teren na Meterizama bio bi idealan za gradski POS.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    VIDEO Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrs ima snagu pobjede jer je pobijeđena smrt kao posljednja prijetnja, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić uoči najvećeg kršćanskog blagdana. Uskrsnu čestitku biskupa...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba...

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    NAJNOVIJE

    VIDEO Uskrsna čestitka šibenskog biskupa Tomislava Rogića

    Uskrs ima snagu pobjede jer je pobijeđena smrt kao posljednja prijetnja, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić uoči najvećeg kršćanskog blagdana. Uskrsnu čestitku biskupa...

    U Knjižnici predstavljanje knjige Nade Rudan i izložba Borisa Obratova

    U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik, u utorak, 2. travnja u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Mjesečeva sestra" Nade Rudan uz otvorenje izložbe...

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...