" "
Više

    " "

    Dekanica Anita Grubišić: Na šibenskom Veleučilištu pokrećemo studij Poslovne i javne uprave

     

    U srpnju ste izabrani za dekanicu Veleučilišta u Šibeniku. Iako su programi svih kandidata bili objavljeni na internet stranicama Veleučilišta, posjetimo se malo najvažnijih odrednica Vašeg programa. Jeste li neke od njih već počeli implementirati u svoj rad?

    Moj program rada za mandatno razdoblje sastojao se od devet odrednica. To su: stručni studiji, obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje, upravljanje ljudskim potencijalima, studenti i studentski standard, prostor i oprema, suradnja i odnosi s gospodarstvom, doprinos zajednici, poslovanje i upravljanje Veleučilišta te sustav kontrole kvalitete. Puno toga je već implementirano, a nabrojit ću samo najvažnije. Prije svega, krenuli smo u unaprjeđenje studijskih programa, a u tom cilju osnovano je Gospodarsko vijeće dok sljedeći tjedan osnivamo Obrazovno vijeće. Sa svim članicama Gospodarskog vijeća, ali i sa svim zainteresiranim ustanovama i trgovačkim društvima potpisat ćemo Ugovor o poslovnoj suradnji kako bi osigurali studentsku praksu u okviru svih programa u kojima ona doprinosi stjecanju kompetencija. Kako bi pomogli studentima da što lakše i brže usvajaju znanja i stječu kompetencije, potičemo inovativne pristupe u izvođenju nastave poput terenske nastave, projekata u suradnji s gospodarstvom, gostujućih predavanja vrsnih gospodarstvenika, studijska putovanja, case-study natjecanja. Nabavili smo stručne software za primjenu u nastavi, nova računala za informatički kabinet, uređujemo dvije predavaonice suvremenom opremom za e-učenje, a uveli smo i sustav mentorstva. Potičemo nastavnike da objavljuju radove zajedno sa studentima u Zborniku Veleučilišta, ali i na znanstveno-stručnoj konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem ‘Izazovi današnjice’ u organizaciji Veleučilišta u Šibeniku, te sličnim konferencijama u državi i inozemstvu. Donijeli smo Pravilnik o nagradama i priznanjima za studente. Dekanovom nagradom odaje se priznanje marljivosti, odgovornosti i izvrsnosti te se dodjeljuje studentima koji su ostvarili najbolje rezultate u prethodnoj studijskoj godini a nagrada Veleučilišta dodjeljuje se studentima Veleučilišta koji su na poseban način svojim radom i postignućima u stručnim, znanstvenim, sportskim, umjetničkim, kulturnim ili drugim aktivnostima postigli ili ostvarili zapažene uspjehe, te na taj način doprinijeli ugledu Veleučilišta.

    OCJENJIVANJE PROFESORA

    veleuciliste anita grubisic

    Donijeli ste, koliko mi je poznato i Pravilnik o izvrsnosti nastavnika. Koja je funkcija tog pravilnika?

    Poticanje i nagrađivanje nastavnika i suradnika u izvrsnosti, u nastavi i radu sa studentima, u znanstveno istraživačkom radu projektima suradnje gospodarstvom, u međunarodnim/nacionalnim znanstveno istraživačkim, razvojnim, tehnologijskim i drugim projektima. Potreba stalnog usavršavanja nastavnog i nenastavnog osoblja proizlazi i iz potreba korištenja EU fondova (znanje stranih jezika, financijske i računovodstvene prakse u praćenju projekata, javne nabave) pa je veći broj zaposlenika uključen u edukacije. Uz to, organizacijski i materijalno podupiremo studente kroz Studentski zbor u njihovim projektima povezanima sa EU. Želim također naglasiti kako je potpisana i Izjava o pristupanju Mreži studentskih poduzetničkih inkubatora, tako da sad i naši studenti imaju mjesto gdje se susreću obrazovanje, istraživanje i gospodarstvo. Kroz Mrežu studenti pronalaze mentore koji im pomažu razviti i provoditi poslovne ideje.

    U javnosti ste spominjali jačanje suradnji s drugim veleučilištima. S kojim veleučištima surađujete i na koji se način ta suradnja ostvaruje?

    Potpisala sam Ugovor o poslovnoj suradnji s Veleučilištem ‘Lavoslav Ružička’ u Vukovaru, Veleučilištem ‘Nikola Tesla’ u Gospiću, Veleučilištem ‘Baltazar’ u Zaprešiću. Suradnja se ostvaruje kroz razmjenu i mobilnost, kvalitetu i razvoj studijskih programa, cjeloživotno obrazovanje, istraživanje i razvoj, organizaciju stručnih skupova i izdavaštvo. Naši nastavnici i studenti temeljem potpisanih sporazuma sudjelovali su u radionici Entrepreneurship Education and Training in CEI Countries for the 21 st Century u Zaprešiću, na 4. Međunarodnoj konferenciji ‘Razvoj javne uprave’ u Vukovaru, na 2. Interdisciplinarnoj znanstveno-stručnoj konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem ‘Održivi razvoj ruralnih krajeva 2014.’ u Gospiću. Uskoro potpisujemo Ugovor sa Visokom tehničko-poslovnom školom ‘Politehnika’ Pula.

    Jedna od zapaženijih stvari svakako je bila suradnja s Dogus grupom koja je omogućila studentima Veleučilišta praksu u Turskoj. Koliko je ukupno studenata prošlo kroz program obuke, kakvi su generalni dojmovi o suradnji i planira li se ona u budućnosti nastaviti?

    DOGUS MARINA HOTELI d.o.o. dodijelila je temeljem natječaja 24 stipendije studentima Veleučilišta u Šibeniku za dvomjesečnu obuku u D-Hotelu Maris u Turskoj. Studentima su plaćeni svi troškovi u Turskoj, od kvalitetne edukacije do prijevoza, hrane, smještaja, džeparca, zdravstvenog osiguranja i izleta. Studenti su dobili priliku da usvoje nova stručna znanja i vještine na radnim mjestima u odjelima hrane i pića, soba i rezervacija, koja će koristiti u hotelu D-Resort Šibenik, čije je otvorenje predviđeno do početka nove turističke sezone, jer po ugovoru, studenti su dužni odraditi godinu dana u novootvorenom hotelu, a nakon toga imaju mogućnost dobivanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Na obostrano zadovoljstvo, ovaj projekt je vrlo uspješan, stoga planiramo i nadalje sličnu suradnju, ali za manji broj studenta, te bez obveze zapošljavanja studenata koji su prošli obuku.

    KVALITETNA OBRAZOVNA USTANOVA

    Kako komentirate priče da šibensko Veleučilište baš i nije na dobrom glasu što se kvalitete studija tiče te da je na njega lako upasti?

    Drago mi je što ste postavili ovo pitanje. Čujem i ja te priče, ali one se ne temelje na istini. Upisna kvota u prvu godinu stručnih studija u akademskoj 2014./2015. za redovite studente je 300, a broj prijavljenih kandidata koji su se željeli upisati je 596. Naše diplomirane studente susrećete svaki dan na radnim mjestima – službenici su u Poreznoj upravi, Gradu i Županiji, voditelji su poslovnica banka, privatni bankari, kreditni referenti ili brokeri, nastavnici u srednjim Turističko-ugostiteljskim i Ekonomskim školama diljem Hrvatske, u turističkim zajednicama, hotelskim kućama u zemlji i inozemstvu, uspješni su na radnim mjestima voditelja računovodstva, kontrolinga, marketinga, a posebno smo ponosni na naše diplomirane studente koji rade u Bruxellesu. Po podatcima koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, s danom 04. prosinca 2014. godine, u registru nezaposlenih osoba HZZ PU Šibenik evidentirano je 20 nezaposlenih završenih studenata preddiplomskog stručnog studija Menadžment, 27 nezaposlenih završenih studenata specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment, 11 nezaposlenih završenih studenata preddiplomskog stručnog studija Promet i osam nezaposlenih završenih studenata preddiplomskog stručnog studija Upravni studij s Veleučilišta u Šibeniku, što su izvrsni podatci ako znamo da je na Veleučilištu u Šibeniku na stručnim studijima dosad diplomiralo 847 studenata, a na specijalističkom diplomskom studiju 174 studenta.

     

    Što bi, prema vašem mišljenju, trebalo učiniti da se imidž Veleučilišta u javnosti popravi?

    Ne smatram da institucija Veleučilišta u Šibeniku ima loš imidž u javnosti. Kroz proteklu godinu i pol imali ste prilike čuti samo pozitivne vijesti o projektima koje smo otvorili i uspješno dovršili, i tim ritmom ćemo nastaviti i u budućnosti. Kvaliteta nastavnog procesa i popratne aktivnosti organiziraju se na visokoj razini te ni po čemu ne zaostajemo za drugim visokoškolskim institucijama u RH. Tome u prilog govori i dodijeljena Plaketa Grada Šibenika Studentskom zboru Veleučilišta u Šibeniku, za postignute rezultate u unapređenju studentskog života u Šibeniku, uz podršku Veleučilišta. Aktivnosti Veleučilišta potrebno je, kao i dosad, oglašavati u dnevnom tisku i na portalima, ali i na društvenim mrežama. Gospodarsko i Obrazovno vijeće sigurno će svojim radom promicati ugled VUŠ-a, njegovih djelatnika i studenata. Iznimno je važno da se nastavnici Veleučilišta uključe u edukacijske projekte, izrade studija, stručnih projekata i ekspertiza. VUŠ ima izniman ljudski potencijal, najveću koncentraciju doktora znanosti i studenata doktorskih studija u našoj županiji i pitanje je vremena kad će javnost uvidjeti koliko je ova institucija kvalitetna, te koliki je njen potencijal za rast i razvoj u budućnosti.

    Koliko je prosječno vrijeme studiranja i koliko studenata godišnje diplomira? Je li to previše za trenutne potrebe tržišta rada?

    Samo pet posto studenata stručnih preddiplomskih studija diplomira nakon tri godine, nakon četiri godine diplomira 18 posto studenata, a samo 40 posto studenata stručnih preddiplomskih studija dobije diplomu. Na specijalističkom diplomskom stručnom studiju 30 posto studenata diplomira nakon dvije godine, a 60 posto nakon tri godine studija. Prosječno godišnje diplomira 140 studenata, što nije previše, kako nam dokazuju podatci HZZ.

    U kojoj je fazi projekt u kojeg ste ušli u ožujku ove godine po kojem ste dobili ‘licencu’ za obrazovanje kadrova u turizmu koji zahtjeva Hrvatski klasifikacijski okvir? Odnosno, jesu li provedena potrebna istraživanja i analize te jesu li se prema donesenim zaključcima već radile kakve promjene u obrazovnom sustavu?

    U okviru IPA IV programa Razvoj ljudskih potencijala daljnji razvoj i implementacija HKO-a projekt: Usvajanje principa HKO-a u sustavu visokog obrazovanja u sektoru turizma, IPA4.1.3.1.06.01.c11, kroz period provedbe od 19. kolovoza 2013. do 19. veljače 2015. godine skupa s partnerima razvili smo dva standarda kvalifikacije u visokom obrazovanju u turističkom sektoru – Menadžer u turizmu i Menadžer u hotelijerstvu. Završna konferencija, takozvana ‘vidljivost projekta’, održat će se 17. veljače 2015. godine u Zagrebu. Razvijeni standardi kvalifikacije temelje se na anketiranju zaposlenika u turizmu i hotelijerstvu, te informacijama koje su dobivene tijekom rasprava i analiza koje su se provodile na fokus grupama. Za ove standarde definirani su skupovi ishoda učenja, koje u cijelosti ili djelomično mogu preuzeti i druga visoka učilišta. Iako smo ih razvili zajedno s partnerima, nismo ‘njihovi vlasnici’, oni su opće dobro. Još ćemo se malo strpjeti do akreditacije novog programa studija koji će se temeljiti na skupovima ishoda učenja propisanima novim standardom kvalifikacije, pošto još nisu doneseni akti potrebni za akreditaciju programa po HKO. Nadležno Ministarstvo ne želi ući u ovaj projekt brzopleto kao što se to dogodilo sa ‘Bolonjom’, kad su fakulteti i veleučilišta bili nespremni za reformu.

    Ove jeseni dogodio se ‘slučaj dimnjak’ na studentskoj menzi, kada su stanari zaustavili gradnju dimnjaka. Zašto se skela uopće postavljala prije nego se ishodovala suglasnost stanara? Na koji je način sada riješen taj problem?

    Od dva moguća rješenja, izabrali smo najbolje rješenje, koje je ponudila struka, a to je da se dimnjak digne iznad visine zgrade, te da se tako spriječe eventualni neugodni mirisi iz kuhinje studentske kantine. Skela se postavila kada je to zahtijevala dinamika radova, u dobroj namjeri, te uz dojam da je to stanarima u redu, jer od početka radova na studentskom restoranu, ravnatelj Studentskog centra Krešimir Šakić razgovarao je s predstavnikom stanara zgrade i upoznavao ga sa svim detaljima radova. Nekoliko stanara reagiralo je na skelu, za vrijeme jake bure i kišnih dana, ali nitko od stanara nije se odazvao pozivu nadzornog inženjera, da on i predstavnik izvođača radova uđu u stan, procijene eventualnu štetu i saniraju je na trošak izvođača radova. Sada je dimnjak u visini studentskog restorana, a bit će ugrađeni najsuvremeniji filtri.

    NOVI STUDIJ U OSNIVANJU

    Planiraju li se u skorijoj budućnosti otvarati novi studiji u sklopu Veleučilišta?

    Veleučilištu je potreban novi specijalistički diplomski stručni studij koji će povezati područja iz ekonomije, informatike i prava, a to je studij Poslovne i javne administracije. Sadržaj studija bit će usmjeren na osposobljavanje stručnjaka za najširi raspon radnih mjesta u javnom i poslovnom upravljanju (javni sektor državne vlasti, javna uprava, javna poduzeća i privatne tvrtke).

    Zajedno s pročelnikom Upravnog odjela Veleučilišta u Šibeniku dr.sc. Draganom Zlatovićem, obavila sam preliminarni razgovor s prof. dr. sc. Stankom Setnikar Cankar, dugogodišnjom dekanicom Fakulteta za upravo, Univerza v Ljubljani, a sad ministricom obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, o suradnji na razvoju ovog studijskog programa. Na novom studiju se intenzivno radi, a akreditacija novih programa sukladno HKO, bit će moguća donošenjem svih potrebnih akata od strane MZOS-a.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...